Óvoda – Iskola

Óvodából az iskolába

Sok múlik a szülőkön, hogy hogyan vezetik be ezt a fogalmat a gyerekeknek. Akinek van nagyobb testvére, ő könnyebben érti ezt a dolgot, tisztában vannak a fogalmakkal. Az óvodások általában nagyon nagy szeretettel készülnek az iskolára, szeretik a “tárgyi feltételeit” az iskolának. A tolltartót, radírokat már pakolgatják azok, akiknek már vannak ilyen felszereléseik.

Ne az utolsó pillanatra hagyjuk a bevásárlást!

Már egy radírral nagy kedvet csinálhatunk az iskolába készülő gyereknek, igaz, hogy a leárazások az iskola előtt nem sokkal vannak, de ilyen kis tárgyakat, amik felkészítik az iskolára őket, már meglehet venni előre. Érdemes, hogy a szülővel együtt menjen a gyerek is vásárolni.

Iskolaérettség

Vannak kritériumok, de nem kell félni tőlük. 3 kritérium az iskolaérettséghez: testi fejlettség, szociális fejlettség, lelki – értelmi fejlettség
Testi fejlettség: teherbíró képessége megváltozik (nehéz iskolatáskák miatt kell is), foghullás, összerendezetté válik a nagy mozgása, illetve a kéz finom mozgásai alkalmassá válnak a háromujjas ceruzafogásra, a szem-kéz koordináció kialakul (szemmel tudja követni a vonalat – amit meg kell majd rajzolnia az iskolában), mozgásviselkedés szándékos irányítása is fontos (45 percet végig kell, hogy üljön).
Szociális fejlettség: viselkedés alapvető szabályai (kérem, köszönöm, légyszíves használata), ezt családon belül sem árt mélyíteni.
Egy nagycsoportos óvodás már a felnőttekkel való alapvető köszönési formulákat ismerje, használja. Együttműködés a társakkal, felnőtt emberekkel.
Lelki – értelmi fejlettség: téri, síkbeli tájékozódási képesség (magát eltudja helyezni a térben, síkban is), jobb és bal oldal megkülönböztetése.

Segítségért mindenekelőtt az óvodapedagógushoz kell fordulni, jól ismerik a csoportba járó gyerekeket, így ő eltudja mondani a gyerek tulajdonságait. Akik május 31-ig betöltik a 6. életévüket, be kell iratkozniuk az 1. osztályba (egyeztetés után). Ha nincs megegyezés a szülő és az óvoda között, akkor a harmadik fél segítségét kérhetik (nevelési tanácsadó). Iskolaérettségi vizsgálattal megállapítják, hogy a gyermek érett -e az iskolára.

eXTReMe Tracker